T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BAŞAKŞEHİR - Zihni Küçük Özel Eğitim Meslek Okulu

Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Bölümü

     Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanı 

        İşlevsel özellikleri ile mekânları kullanışlı hale getiren, estetik değeriyle de yaşadığımız ya da çalıştığımız mekânların sıcak, sevimli ve renkli ortamlar haline gelmesini sağlayan bir alandır. Bu alan sanatı ve tekniği birleştirerek ürünü ortaya çıkartmaktır. Alanda ahşap ve ahşap ürünleriyle birlikte boya, vernik, cam, plastik, çelik ve metal gibi gereçlerde kullanılmaktadır.

       Türkiye'de Mobilya ve İç Mekan Tasarımı alanındaki işletmelerin çoğu atölye tipi küçük ölçekli işletmelerdir. Son yıllarda, geleneksel yöntemlerle üretim yapan bu atölyelerin yerini tam donanımlı fabrikalar almaya başlamıştır. Sektörde büyük ölçekli işletmelerin artması rekabeti ve kalite yarışını da beraberinde getirmiştir. Ülkemizdeki büyük firmaların ürettikleri mobilya ve dekorasyon ürünleri uluslararası kalite standartlarını yakalamıştır. Bu alandaki ihracat kapasitesi de günden güne artış göstermektedir.

       İÇ MEKAN VE MOBİLYA TEKNOLOJİSİ DALI

        İç Mekan ve Mobilya Teknolojisi alanı, hazır veya sipariş alarak iş resmini tasarlayan, çizen, ölçülendiren, iş organizasyonunu yapan, iş güvenliği önemlerini alan, malzemeyi seçen, şablon, kalıp, numune hazırladıktan sonra makinelerde ağaç ve ağaç ürünlerini işleyerek sabit ve hareketli mobilya yapan ve bu mobilyaları kontrol eden meslek elemanıdır.

       ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 

       Mobilya ve İç Mekan Tasarım teknisyeni, fabrika ve atölyelerde makine ve iş tezgahlarında çalışırlar. Çalışma ortamı talaş tozları, cila, boya ve vernik kokuları ile yüklüdür. Kişinin tercihine bağlı olarak tasarım bürosunda da çalışırlar. Atölyelerde İş genellikle ayakta yürütülür. Bürolarda ise bilgisayar ve çizim masası başında geçer fakat piyasa araştırmasından dolayı fuar ve mobilya aksesuar satış noktalarını devamlı takip eder. Atölyelerde çalışırken ağaç parçaları kaldırmak, taşımak ve yerlerini değiştirmek gerekebilir. Mesleki uğraş konuları birinci derecede malzeme ve makinelerle ilgilidir. Diğer çalışanlar, işverenler ve müşterilerle iletişim kurmaları gereklidir.

       ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 

- Mobilya ve İç Mekan Tasarım teknisyeni, mobilya, kereste, ağaç, sunta, MDF hammaddesi üreten atölye ve fabrikalarda, ağaçla çalışan tüm endüstri kuruluşlarında, inşaat sektöründe, büro mobilya işlerinde, döşemecilikte, boya ve vernik işlerinde, ahşap koruma maddeleri, tutkal, cila ve boya üretiminde ve bunlara bağlı yan sanayi alanlarında, KOBİ (Küçük ve orta ölçekli işletmeler) düzeyindeki işyerlerinde ve dekorasyon sektöründe çalışabilmektedirler. Ayrıca kendi işyerlerini de açabilirler.
- Mobilya İç Mekan Tasarımı teknisyenleri mimarlık bürolarında, mobilya üretimi ile ilgili sektörde ve iç mekanda kullanılan süsleyici unsurların üretimini yapan iş yerlerinde teknik eleman olarak istihdam edilebildikleri gibi kendi iş yerlerini de açabilirler
-Teknolojik gelişmeler her alanda olduğu gibi bu mesleği de etkilemektedir. Gelişmiş elektronik cihazlarla daha karmaşık, küçük parçalar daha kısa zamanda ve daha kaliteli üretilebilmektedir. Bu durum mobilya ve dekorasyon ürünlerinin çeşitlenmesine ve üretimin hızlanmasına neden olduğundan mesleğin gelişimini olumlu yönden etkilemektedir. Ağacın yerini tutabilen ürünlerin geliştirilmesi ve bunun çeşitli kalıplarla (örneğin: plastik sandalyeler, masalar, dolaplar) kullanıma sunulması ise bu mesleği olumsuz olarak etkilemektedir.
-İnsan nüfusunun hızla artması ve bunun yanında da barınma ihtiyacının artması sebebiyle, bu konutların ihtiyacı olan sabit ve hareketli ahşap mobilyaların imalatları kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. Ahşap sanayini geliştirmek, üretimi kaliteli ve ucuz imal etmek için çaba sarf edildiği sürece Mobilya ve İç mekan tasarım alanına talep devamlı olacak ve mezun kişilerde iş sıkıntısı çekmeyecektir.

       Müşteri ilişkileri, ürün bilgisi, uluslararası ticaret, iş organizasyonu, tasarım, lojistik, danışmanlık, pazarlama ve bilgi/iletişim sistemleri konusunda kişilerin sahip olması gereken mesleki yeterlilikler artmakta ve bu yeterlilikler ürün ağırlıklı sistemlerden hizmet ağırlıklı sistemlere doğru bir kayma eğilimi göstermektedir.

       Atelyelerimizde ahşap hediyelik eşyalar yapılmaktadır. Bununla birlikte, öğrencilerimiz beceri seviyelerine uygun olarak kesme, oyma, yakma yöntemleriyle ağaç malzemeye desen vermeye çalışmaktadırlar.

      Öğrencilerimiz, ahşap mandallardan peçetelik, kalemlik, çay tepsisi, ekmek sepeti, şekerlik, anahtarlık, çiçeklik gibi hediyelik eşyalar ile iplik örmeli sepetler ve çeşitli ahşap oyuncakları yakma, boyama, cilalama ve kumlama teknikleriyle üretmektedirler.

 

      Öğrenci velilerimizden, çocuklarının sahip olduğu daha özel beceri ve yeteneklerini bizleri bildirmeleri rica ediyoruz.

Bölüm hakkında daha detaylı bilgi için Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve sitemizde  yayında olan Özel Eğitim Meslek Okulu Meslek Programlarını inceleyebilirisiniz.

meb_iys_dosyalar/34/36/757375/dosyalar/2023_03/06134504_MOBILYA-VE-IC-MEKAN-TASARIMI-ALANI-PROGRAMI.pdf

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 17.10.2022 - Güncelleme: 07.03.2023 16:20 - Görüntülenme: 357
  Beğen | 6  kişi beğendi