T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BAŞAKŞEHİR - Zihni Küçük Özel Eğitim Meslek Okulu

Bilişim Teknolojileri Bölümü

Bilişim Teknolojileri Bölümü

Bilişim Teknolojileri

 

Bilgisayar kullanımı yirminci yüzyılın özellikle son on yılında büyük bir hızla artmıştır. Bu artış, hem tüm dünyaya yayılarak hem de kullanım alanı çeşitlenerek olmuştur. Bilişim Teknolojileri; bilgisayar sektöründeki gelişmelerin sonucunda ortaya çıkmış ve verileri saklamak, iletmek ve işlemek için kullanılan bilgisayar donanım ve yazılım teknolojilerini içeren bir alandır. Ancak bugün için Bilişim Teknolojileri (BT), yalnızca bilgisayar sistemlerinin kurulması ve yazılımların yapılandırılması ile sınırlı bir alan değildir. BT, güncel bir bakışla; bilgisayar donanımı, yazılımı, bilgisayar ağları, iletişim teknolojileri, bu alanda yetişmiş insan gücü, prosedürler, internet, intranet ve iletişim araçları gibi çok sayıda bileşene sahiptir.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin 

 

A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ


Bilişim sektörü dünyada son 50 yıldır var olan ancak günümüzde olağanüstü öneme sahip olan bir sektördür. Katma değeri oldukça yüksek olan bilişim sektörü, gelişmiş ülkelerde gözde sektörlerin başında gelmektedir.Ülkemizde işletmeler kurumsallaşma yolunda hızla ilerledikçe Bilişim Teknolojileri alanına olan ihtiyaç daha da artmaya başlamıştır. Bu sebepten, Bilişim Teknolojileri alanında yeterlik sahibi insanlara çok ihtiyaç duyulmaktadır. Halen başka dallardan, mesleklerden insanlar bu alandaki ihtiyaca yönelmeye devam etmektedirler. Ancak doğru olan bu alanın içinde, temelden bu yeterliklere sahip insanlar yetiştirmektir. Gelecekte de Bilişim Teknolojileri, çalışma hayatının en önemli unsuru olmaya devam edecektir. Bu alanda yeterlik sahibi insanlar yetiştirmek ülkemizde bu sektörün gelişimi ve ilerlemesi için çok önemlidir.

B. ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER

Bilişim Teknolojileri Alanı altında şu dallar bulunmaktadır:

- Web Programcılığı
- Bilgisayar Teknik Servisi

Yenilenen müfredat programı çerçevesinde 2020-2021 yılından itibaren Bilişim Teknolojileri Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda;


WEB PROGRAMCISI


Tanımı Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım olarak kurulumu bilgilerinin yanında, web sayfası tasarımına ve programlama dilleri yardımıyla etkileşimli web uygulamaları hazırlayan nitelikli kişidir.

Görevler

- İş organizasyonu yapmak.
- Analiz yapmak
- İhtiyaçları değerlendirmek
- Algoritma yapmak 
- Web sitesinin görsel tasarımını yapmak
- Tasarlanan sitenin yerel yayınını yaparak test etmek
- Meslekî gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmek

BİLGİSAYAR TEKNİK SERVİSCİSİ

Tanım Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, bakım ve arıza giderme işlemleri ve bilgisayar ile kontrol edilebilen sistemler kurmaya sahip nitelikli kişidir.

Görevleri

- İş organizasyonu yapmak
- Analiz yapmak
- İhtiyaçları değerlendirmek
- Hataları tespit etmek
- Algoritma yapmak
- Arıza gidermek
- Devre tasarımı yapmak
- Devreyi gerçekleştirmek
- İhtiyaç olursa bilgisayar ile kontrol edilebilen projeler geliştirmek
- Tamamlanan projenin testini gerçekleştirmek
- Meslekî gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmek

C. MESLEK ELEMANINDA ARANAN ÖZELLİKLER

Web programcısı olmak isteyenlerin;

- Tasarım ve görsel yeterliliğine sahip
- Sistemli düşünebilen
- Matematikle ilgili konularda başarılı
- Kendini yenileyebilen
- Araştırmacı
- Sabırlı ve dikkatli
- Bir konunun çözümlenmesi için yapılması gereken işlemleri bilgisayar diline aktarabilen kimseler olmaları gerekir.

Bilgisayar teknik servisi olmak isteyenlerin;

- El ve güç aletlerini güvenli kullanma yeteneğine sahip
- Yabancı dil bilen
- Ekip içinde çalışabilen
- Sistemli düşünebilen
- Matematikle ilgili konularda başarılı
- Kendini yenileyebilen
- Araştırmacı
- Hassas çalışma tekniklerini kullanabilen
- Sabırlı ve dikkatli
- Bilgisayar ile anlaşabilme ve kontrol edilebilme özelliklerine sahip devreleri araştırabilme ve geliştirebilme yeteneğine sahip kimseler olmaları gerekir.

D. İŞ BULMA İMKÂNLARI

Web programcıları, kamu kuruluşları, bankalar ile özel sektöre ait iş yerleri, internet üzerinden ticaret (e-ticaret) yapan firmalarda çalışabilirler. Ayrıca kendilerine ait özel iş yerleri de açabilirler.

Teknik servis elemanları, bilgisayar toplama ve satış işlemi yapan firmalarda, bünyesinde bilgisayar bulunduran iş yerleri, şirketlerde, özel sektöre ait firmalarda çalışabilirler. Ayrıca kendilerine ait özel iş yerleri de açabilirler.

E. EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

Bilgisayar bölümü mezunları kamu ve özel sektörlerde bilgisayar teknisyeni – teknikeri olarak çalışma sansına sahiptirler. Ayrıca TSK ve Emniyet teşkilatlarında ilgili unvan ile görev yapabilirler. Okuldan mezun olduktan sonra Çıraklık eğitim Merkezlerine müracaat ederek ustalık belgesi alarak kendine ait isletme açma yetkisine sahip olabilirler. Özellikle günümüz bilgisayar çağı bilgisayar mezunlarına yeni is alanlarını sunmaktadır. Gelir düzeyleri ise ilgili kurum ve kuruluşların kendi ücret politikasına göre değişmektedir. Fakat teknik unvan ile çalışmanın bir avantaj olduğu da gerçektir.

ÜNİVERSİTE

Bilgisayar Bölümü mezunlar Bilgisayar Öğretmenliği bölümüne ek puan alarak geçim yapabilirler. Ayrıca sınavsız Meslek Yüksek Okullarına geçim yapabilirler. Bunun yani sıra ÖSYM´nin belirlediği diğer tüm sayısal bölümlerde üniversite okuma sansına sahiptirler.

 

 

Bölüm hakkında daha detaylı bilgi için Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve sitemizde  yayında olan Özel Eğitim Meslek Okulu Meslek Programlarını inceleyebilirisiniz.

meb_iys_dosyalar/34/36/757375/dosyalar/2023_03/06140244_Bilisim-Teknolojileri-Alan-Ogretim-Programi.pdf

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 14.09.2022 - Güncelleme: 26.04.2024 11:05 - Görüntülenme: 415
  Beğen | 5  kişi beğendi